Nawigacja

ŻYCIORYS CYTATY LOGO

NASZ PATRON

CYTATY

KIEDYŚ MNIE ZABRAKNIE, ALE WY TO SOBIE PRZYPOMNICIE.

Prymas Polski STEFAN Kardynał WYSZYŃSKI - 1970 rok.

Z DROBIAZGÓW ŻYCIOWYCH WYKONANYCH WIELKIM SERCEM POWSTAJE WIELKOŚĆ CZŁOWIEKA.

•

NAJWAŻNIEJSZE JEST ZWYCIĘSTWO NAD MAŁYM, CZYMŚ NIESŁYCHANIE MAŁYM - NAD SOBĄ.

•

ILEKROĆ DO TWOJEGO POKOJU WCHODZI KOBIETA, ZAWSZE WSTAŃ, CHOĆBYŚ BYŁ NAJBARDZIEJ ZAJĘTY.

•

NARÓD, KTÓRY NIE WIERZY W WIELKOŚĆ I NIE CHCE WIELKICH LUDZI, KOŃCZY SIĘ.

•

SZKOŁA MUSI BYĆ NARODOWA! SZKOŁA MUSI DAĆ DZIECIOM I MŁODZIEŻY MIŁOŚĆ DO OJCZYZNY, DO KULTURY DOMOWEJ, RODZINNEJ I NARODOWEJ. I MUSI WYCHOWAĆ W TYM DUCHU.

•

JEŻELI COKOLWIEK WARTO NA ŚWIECIE CZYNIĆ, TO TYLKO JEDNO - MIŁOWAĆ.

•

LUDZIE MÓWIĄ – „CZAS TO PIENIĄDZ”. JA MÓWIĘ INACZEJ – „CZAS TO MIŁOŚĆ”. PIENIĄDZ JEST ZNIKOMY, A MIŁOŚĆ TRWA.

WSZYSTKO, CO NAS SPOTYKA – ZDROWIE CZY CIERPIENIE, DOBRO CZY ZŁO, CHLEB CZY GŁÓD, PRZYJAŹŃ LUDZKA CZY NIECHĘĆ, DOBROBYT CZY NIEDOSTATEK – WSZYSTKO TO W RĘKU BOGA MOŻE DZIAŁAĆ KU DOBREMU.

•

UPRZEJME SPOJRZENIE I UŚMIECH ZNACZĄ CZĘSTO WIĘCEJ NIŻ UDANA ROZMOWA.

•

NIE TO JEST WAŻNE, BY KRYTYKOWAĆ PRZESZŁOŚĆ, LECZ ABY SWÓJ WŁASNY WYSIŁEK WŁOŻYĆ W LEPSZĄ PRZYSZŁOŚĆ.

•

CZŁOWIEK UJAWNIA SWOJĄ OSOBOWOŚĆ W SPOSOBIE TRAKTOWANIA INNYCH.

•

CZŁOWIEK DOPIERO WTEDY JEST W PEŁNI SZCZĘŚLIWY, GDY MOŻE SŁUŻYĆ, A NIE WTEDY, GDY MUSI WŁADAĆ. WŁADZA IMPONUJE TYLKO MAŁYM LUDZIOM, KTÓRZY JEJ PRAGNĄ, ABY NADROBIĆ W TEN SPOSÓB SWOJĄ MAŁOŚĆ. CZŁOWIEK NAPRAWDĘ WIELKI, NAWET GDY WŁADA, JEST SŁUŻEBNIKIEM.

•

KAŻDA NIENAWIŚĆ, KAŻDA PIĘŚĆ WYCIĄGNIĘTA PRZECIW BRATU – JEST PRZEGRANĄ.

•

JEŚLI WASZA ŚWIATŁOŚĆ, WIEDZA, NAUKA, MĄDROŚĆ PROWADZI DO UCZYNKÓW DOBRYCH, WÓWCZAS POCHODZI Z MIŁOŚCI. JEŚLI JEST UŻYTA NA MNOŻENIE ZŁA, NIE JEST ANI ŚWIATŁOŚCIĄ, ANI NAUKĄ, ANI PRAWDĄ, ANI MIŁOŚCIĄ.

Wiadomości

Kontakt

• Zespół Szkolno - Przedszkolny w Błażkowej
    Błażkowa 125